Hlavní Neplodnost

Dexamethason během recenzí těhotenství

Dívky, a tady mám příběh.
Byl jsem pozorován autoritativním lékařem věd. No, jak se očekávalo.. dobré dítě. To, co se tam opravdu rozzářilo, a co už jsem tam, první těhotenství, nic nevím a nerozumím, moje oči jsou pět kopecků. Pečlivě předávám všechny testy, ptám se chytrých otázek, chytím každé její slovo. Stručně řečeno, výsledek své analýzy zvažuje na 17 COP (pro informaci: před dvěma týdny) a říká - dexamethason na tabletu na noc. Já: říkají, samozřejmě, samozřejmě..
Kupuji drogu, volám Maman (ona je moje terapeutka), říkám jí o jejím jmenování. Maman zalapala po dechu a řekla: „Co to k čertu? Máš hrozbu?“
Já: "Ne. Říkají, že je vše v pořádku. Na ultrazvuku je vše v klidu, také v žaludku."
Maman: "Vyhodit to!"
No, poslouchal jsem ji, ale já si myslím: máma je samozřejmě maminka a můj těhotenský lékař pravděpodobně sledoval tisíc. Doktor to ví lépe.
Večer otevřel obal... Chtěl jsem jíst. Něco je špatně.. žádná důvěra. Ne.
Ráno volám konzultaci s lékařem. Ptám se: "Proč? Proč? Atd." Ale jako odpověď zaslechla jen: „Že nedojde k potratu. Sbohem“.
Uh, ne, myslím, že nebudu pít tento odpad. Nemám žádné předpoklady pro potrat!
No, dexamethason jsem nebral. Doktor trval na tom, ale nakonec jsem ji úplně nechal.

Po několika týdnech byly testy s jiným lékařem dobré. Říká dobře, že nezačali pít. U hormonů je všechno normální.
Jak to může být? Přisuzuji to skutečnosti, že ve třináctém týdnu samotný plod začíná produkovat hormony, v důsledku toho v této době jejich hladina v matce prudce stoupá. Vlastní, plus dítě.
V souladu s tím se za týden a půl všechno vrátí do normálu. Analýzu jsem předal ve 13 týdnech. Doktor věd to nezohlednil!
Navíc moje maman vysvětlila, že tato analýza je kdykoli extrémně nestabilní, že to stojí za to jíst něco den předtím (např. Glukózu) a úroveň „být zdravý!“ jste poskytnuti. Musíte také velmi pečlivě shromažďovat moč (v 17KS), protože v různých denních dobách je hladina hormonů v moči jiná a stojí za to přeskočit jednu „porci“ a výsledek může být zkreslený. Není náhodou, že existuje celá podrobná instrukce pro shromažďování této analýzy..
Při předepisování takového vážného léku je třeba uvést celkový průběh těhotenství, tzn. existuje skutečná hrozba potratu nebo ne.
Obecně jsou dívky roztomilé. Rozhodl jsem se nepřijmout a nelitoval jsem to. Možná se moje zkušenost hodí.
Podívej, dal jsem odkaz na hormonální metodu zachování těhotenství v tématu „Placené těhotenství v Moskvě“ strana 17 podle mého názoru.

stonožka,
a řekni mi, tady beru dex celé těhotenství.. 1/2 zpočátku, nyní 1/4 denně..
Znamená to, že plíce dítěte zrají rychleji, protože to předepisují tak, aby plíce zrát rychleji.. Nebo jen něco vymýšlím?

»Přidáno později
a druhá otázka.. proč všichni dávají moč v 17-KS... není pro 17-hydroxyprogesteron významnější krev??

Dexamethason během těhotenství

Každá žena slyšela více než jednou, že by během těhotenství neměla užívat žádné léky. Léky používané při porodu dítěte mohou mít vážné a někdy nenapravitelné následky. A proto, pokud je to možné, je lepší „přejít kolem desáté cesty“ při přenášení dítěte. To vše je pravda, ale není vždy možné vyhnout se léčbě léky: některé stavy a nemoci jsou potenciálně mnohem nebezpečnější pro život dítěte než účinek jejich užívání. Totéž lze říci o léku Dexamethason, který je předepsán během těhotenství v případě hyperandrogenismu.

V anotaci k dexamethasonu je uvedeno: příjem během těhotenství je kontraindikován. Ale to je smůla: tento lék je často předepisován v průběhu těhotenství, aby se udržel těhotenství. K tomu dochází, pokud těhotné tělo produkuje zvýšené množství mužských hormonů - androgenů. Hyperandrogenismus je nebezpečný, protože vyvolává potrat, a proto vždy existuje nebezpečí předčasného ukončení těhotenství. Dexamethason jako hormonální lék inhibuje produkci androgenů v nadledvinách a ováriích, čímž snižuje riziko potratu. Dexamethason se zpravidla předepisuje k použití během celého těhotenství. Koneckonců, jak roste plod, jeho tělo také začíná produkovat mužské hormony. Situace se stává zvláště nebezpečnou, pokud žena očekává chlapce: v tomto případě jsou jeho hormony přidávány k matkám androgenům, což zvyšuje riziko předčasného ukončení těhotenství.

Další vlastností dexamethasonu je jeho schopnost snižovat aktivitu imunitních procesů, díky čemuž je předepsán pro přijetí v případě hyperaktivity imunitního systému - v tzv. Autoimunitních podmínkách. Tyto stavy jsou typické pro onemocnění, jako je lupus, některá artritida, hepatitida, onemocnění ledvin a další. U těchto nemocí vnímá původně příliš aktivní imunitní systém matky plod jako nebezpečí a může na něj agresivně reagovat - až po odmítnutí. Navíc je napadena „vlastní tkáň“ těla matky. Dexamethason, který blokuje tvorbu protilátek, které brání rozvoji těhotenství, tomu může zabránit..

Dexamethason, stejně jako všechny léky této třídy - kortikosteroidy - má schopnost proniknout placentou. Ale ověřené dávkování, které se dlouhodobě praktikuje v endokrinologii, gynekologii, prakticky redukuje možné vedlejší účinky pro plod během léčby dexamethasonem na nulu. Droga se obvykle předepisuje v množství 1 až 3 tablety denně - v závislosti na ukazatelích moči a krevních testů. Kromě toho je v průběhu léčby možné snížení dávky hormonu - opět v závislosti na indexech androgenů v těle. Pokud se všechny stejné komplikace nedají vyhnout - projevují se atrofií kůry nadledvin u plodu - budou opraveny u novorozence v důsledku substituční terapie.

Kontraindikace pro užívání dexamethasonu během těhotenství jsou obezita u budoucí matky třetího nebo čtvrtého stupně nebo zvýšená citlivost na tento lék. A nežádoucí účinky užívání dexamethasonu během těhotenství se mohou projevit nevolností, zvracením, snížením krevního tlaku, tvorbou žaludečních vředů.

Stále ještě nestojí za to odmítnout léčbu dexamethasonem během těhotenství, což se obává negativních účinků léku. Tento nástroj se v medicíně používá déle než rok, a lékaři si proto jsou vědomi jeho nepříznivých účinků, v důsledku čehož bude těhotné ženě poskytováno zvýšené monitorování. A navíc může odmítnutí přiměřeného zacházení vést k bolestivým a tragickým následkům pro každou matku - ztrátu dítěte.

Dexamethason během recenzí těhotenství

Fórum rodičů Khabarovsk HabMama

  • Aktuální čas: 01. květen 2020, 11:00
  • Časové pásmo: UTC + 10: 00

Dexamethason během těhotenství

Moderátor: Svtln

Dexamethason během těhotenství

Zveřejnil Karmensita dne 9. ledna 2012 11:57

Dexamethason během těhotenství

Post Cap »10. ledna 2012 17:41

Re: Dexamethason v těhotenství

Zveřejnil Janiwa7 26. června 2012 13:44

Re: Dexamethason v těhotenství

Post Cap »27. června 2012 16:29

Re: Dexamethason v těhotenství

Zveřejnil Janiwa7 28. června 2012 8:20

Re: Dexamethason v těhotenství

Zpráva Yula-la "28. června 2012 21:49

Re: Dexamethason v těhotenství

Post Cap »28. června 2012 22:16

Re: Dexamethason v těhotenství

Zveřejnil Janiwa7 29. června 2012 7:56

Re: Dexamethason v těhotenství

Zveřejněno uživatelem njurra dne 18. srpna 2012 23:20

Re: Dexamethason v těhotenství

Zpráva Yula-la "19. srpna 2012, 18:37

Dexamethason během těhotenství

Na stránku

giza17
Pravděpodobně máte na mysli dexamethason?
Tento lék je předepsán, pokud máte zvýšenou hladinu androgenů (mužských hormonů), je to určeno analýzou 17-KS progesteronu, pokud je zvýšená, musíte pít dexamethason! Jinak dojde k potratu!

Pokud je zvýšena hladina 17-KS, jsou zřejmé důvody - zvýšené hladiny mužských hormonů. Bez prema dexamethasonu v tomto případě bude problematické snášet těhotenství. Dexamethason se předepisuje téměř po celou dobu těhotenství, jeho dávka se upravuje v závislosti na hladině 17-KS. Toto je nejspolehlivější míra mužských hormonů a hrozba přerušení z tohoto důvodu, bez ohledu na to, co čtete. 24. - 28. týden je období maximálního rizika přerušení v důsledku hyperandrogenismu (zvýšené hladiny mužských hormonů). To je obzvláště nebezpečné, pokud mužský plod, v této době jeho hormony, začnou fungovat a jsou přidávány k vašemu.

Injekce dexamethasonu během těhotenství: co je předepsáno, jaké důsledky mohou mít pro plod?

Spory o bezpečnosti tohoto léku stále probíhají. Jeho přijetí by proto mělo být provedeno přesně podle lékařského předpisu a pod jeho dohledem. Dávka a doba trvání se stanoví na základě výsledků diagnostických vyšetření, která se provádějí každé 2 až 4 týdny..

  • Indikace a kontraindikace během těhotenství
  • Výhody a poškození léku pro těhotnou ženu a plod
  • Dávkování během těhotenství
  • Užitečné video: příznaky předčasného porodu

    Proč je to předepsáno

    Nejčastěji jsou tablety a injekce Dexamethasonu předepisovány v případě hyperandrogenismu - systémové selhání hormonálního systému ženy. Tato patologie je doprovázena nadbytkem mužských pohlavních hormonů, které jsou produkovány ve vaječnících a nadledvinách. Hyperandrogenismus se vyvíjí hlavně se stávajícím vrozeným adrenogenitálním syndromem: dysfunkce kůry nadledvin se zvýšeným uvolňováním androgenů.

    Během období růstu embryo vylučuje své vlastní mužské hormony. Pokud je mužský plod, jsou tyto hormony obzvláště mnoho, což situaci zhoršuje. Tón dělohy se zvyšuje a existuje riziko nejen předčasného ukončení těhotenství, ale také spasmu krevních cév, které dodávají potravu dítěti.

    Dexamethason, který se dostane do těla matky, snižuje produkci mužských pohlavních hormonů, ale budete muset pít lék před koncem tohoto období. Po ukončení léčby se hladina hormonů vrátí na původní hodnotu a tím se vrátí riziko potratu.

    Autoimunitní onemocnění

    Dexamethason má schopnost potlačovat aktivitu imunity, a proto může být předepsán k léčbě autoimunitních chorob - revmatismu, systémové vaskulitidy a lupus erythematodes, artritidy a sklerodermie. Seznam indikací zahrnuje hepatitidu, patologii ledvin a bronchiální astma.


    Bolest kloubů u těhotných žen může být nejen fyziologická, ale také patologická, způsobená autoimunitními, degenerativními nebo zánětlivými procesy

    Pokud je diagnostikována autoimunitní patologie u ženy, znamená to narušení normálního fungování obranného systému těla. Imunitní buňky nenapadnou cizí, ale jejich vlastní tkáně, takže se objevený plod objeví jako cizí těleso.

    Mateřské buňky se také stávají terčem agrese T-lymfocytů a existuje riziko odmítnutí plodu. V tomto případě je užívání steroidů nezbytné k blokování produkce agresivních protilátek a potlačení aktivity imunity.

    Antifosfolipidový syndrom

    Důvodem jmenování Dexamethasonu je také syndrom antifosfolipidových protilátek (SAFA), ve kterém se v žilách a tepnách tvoří krevní sraženiny. Při tomto syndromu tělo syntetizuje protilátky proti proteinům specifickým pro fosfolipidy, které tvoří základ buněčné stěny.

    Vývoj syndromu SAFA vede k poškození vaskulárního epitelu placenty a blokování malých kapilár krevními sraženinami. V důsledku toho trpí funkce placenty a narušuje se interakce matky a plodu. V některých případech to končí smrtí druhé.

    Riziko potratu

    Dexamethason může být předepsán k normalizaci hormonálních hladin během plánování těhotenství a může být použit v případě předčasného porodu. Pokud kontrakce začaly dříve, droga dočasně potlačí kontraktilní aktivitu dělohy. Po injekci je maximální koncentrace dexamethasonu dosaženo velmi rychle a dítě vnímá změny v ženském těle jako stres.

    Takový účinek je prospěšný pro plod, protože zrychluje zrání a otevírání plic. Je to díky tomu, že když se dítě narodí, bude schopen samostatně dýchat. Jinak, pokud z nějakého důvodu lék není podáván, dýchací systém nemusí fungovat kvůli nezveřejnění plic. Aby se zabránilo smrti, je dítě připojeno k ventilátoru.

    Časté nemoci

    Dexamethason je indikován k použití v následujících případech:

    Proč bolesti zad během těhotenství ve třetím trimestru

    • těžká zranění, která způsobila šok - popáleniny, zlomeniny, těžká zranění;
    • poruchy dýchacích funkcí - bronchiální astma, bronchospasmus;
    • oční choroby - alergická konjunktivitida, keratitida, blefaritida atd.;
    • akutní alergické reakce, včetně anafylaktického šoku;
    • mozkový edém, který se vyvinul po úrazu, krvácení nebo v důsledku encefalitidy;
    • hematologické poruchy - akutní anémie, agranulocytóza, idiopatická trombocytopenická purpura;
    • maligní onemocnění krve a lymfatického systému - lymfom, leukémie.

    Upozornění: v nouzových situacích, kdy je nutné provést resuscitační opatření, je dexamethason podáván intravenózně.

    Co to je?

    Dexamezon je syntetické hormonální léčivo ze skupiny glukokortikosteroidů. Tento lék se v medicíně široce používá k léčbě různých nemocí, ale je přísně zakázáno používat jej pro samoléčení, zejména při plánování a těhotenství. Droga se používá výhradně pro zamýšlený účel a pod dohledem lékaře..

    Jak to funguje?

    Hlavní aktivní složkou léčiva je syntetický analog hormonu, který se v lidském těle vytváří v nadledvinách. Tento hormon plní řadu důležitých funkcí, jmenovitě:

    • reguluje metabolismus jednotlivých minerálů;
    • udržuje normální vodní rovnováhu;
    • ovlivňuje syntézu některých enzymů v játrech;
    • ovlivňuje produkci látek, které vyvolávají zánětlivé a alergické reakce.

    Nástroj má tedy následující účinek:

    • antialergický;
    • anti-shock;
    • imunosupresivní.

    Rada! Lék se vyrábí ve formě roztoku nebo tablet, podávaných intramuskulárně. Pokud je vyžadován rychlý terapeutický účinek, je předepsána intravenózní injekce.

    Při jmenování?

    Nástroj lze použít samostatně nebo v kombinaci s ostatními. Seznam indikací pro jeho použití je poměrně široký, toto:

    • onemocnění kloubů a páteře, včetně osteochondrózy, artritidy atd.;
    • šok způsobený traumatem nebo alergickou reakcí, jakož i během chirurgických zákroků.

    Kdy nepoužívat?

    Je zakázáno používat lék v přítomnosti podmínek, jako jsou:

    • tuberkulóza (aktivní forma);
    • akutní infekční choroby;
    • nemoc jater
    • stav akutní psychózy.

    Rada! Těhotenství není zahrnuto do seznamu přísných kontraindikací k užívání drogy, tento lék však můžete používat při přenášení dítěte pouze v naléhavých případech..

    Proč jsou předepsány injekce dexamethasonu?

    Existují 3 formy dexamethasonu - oční kapky ve formě bílé suspenze, tablet a injekce. Injekční roztok může být podáván intravenózně, intramuskulárně a intraartikulárně. Volba formy uvolnění a aplikačního režimu se provádí v závislosti na typu a závažnosti onemocnění, individuální toleranci. Důležitým bodem je trvání a povaha průběhu těhotenství.

    Injekce dexamethasonu se předepisují pouze v případě vážného nebo kritického stavu ženy s nejkratším možným průběhem. Injekce se zpravidla podávají do 3–4 dnů a poté přecházejí na tabletové formy léčiva.


    Injekce dexamethasonu jsou určeny pro krátkodobé použití podle vitálních indikací

    Intramuskulárně lze léčivo podávat s exacerbací kloubních a autoimunitních patologií, s rozvojem akutních alergických reakcí, závažných infekcí (v kombinaci s antibiotiky) a také, pokud není možné perorální podání.

    Proč existuje tolik falešných diagnóz VCD

    Zajímavá je právě netradiční forma VDKN, což může být důvod:

    • hirsutismus (nadměrný růst vlasů u mužského typu);
    • alopecie;
    • akné
    • menstruační nepravidelnosti;
    • neplodnost a / nebo obvyklý potrat.

    Jak si můžete vzpomenout, podobné příznaky jsou u PCOS (syndrom polycystických vaječníků). S tím je nejčastěji prováděna diferenciální diagnostika..

    Prevalence neklasické formy VDKN nepřesahuje 0,1–0,2% a v některých izolovaných etnických skupinách charakterizovaných vysokým procentem úzce souvisejících manželství může prevalence dosáhnout 1–2%. To znamená, že VCD je velmi vzácné onemocnění. I když to často instalujeme a několik desítek lidí za měsíc mě přijde s takovou diagnózou. Proč??

    Ve skutečnosti se jedná o falešné diagnózy provedené lékaři, kteří neznají mezinárodní standardy 17-OP, ale řídí se nesprávnými a podceňovanými laboratorními standardy. A ukáže se, že žena s hladinou 17-OD 1,8 ng / ml dostane falešnou diagnózu VCD a budou to předepsané hormony, které jí ve skutečnosti nejsou ukázány.

    Dexamethasonové mateřské tablety

    Denní dávka a délka léčby pro každého pacienta jsou individuální. Ve většině případů začněte maximální dávkou 15 mg / den, po dosažení terapeutického účinku se dávka postupně snižuje na udržovací dávku. V pozdních stádiích obvykle postačují 3 mg / den.

    V případě bronchiálního astmatu a alergií jsou tablety předepisovány v dávce 2 mg / den, léčba probíhá týden. Pokud je zaznamenána intenzivní produkce mužských hormonů, dávka obvykle není vyšší než 1,5 mg / den.

    Jak potvrzuje diagnóza VCD?

    Krevní test na 17-OP striktně ve 3, 5. Dni cyklu, v případě, že v některém dni není cyklus, není nutná indukce menstruace..

    Norma 17-OP je menší než 2 ng / ml nebo menší než 6 nmol / l, bez ohledu na standardy uvedené v laboratoři! Nemusíte se dívat na laboratorní standardy, jsou špatně!

    Zde je správné dekódování analýzy pro 17-hydroxyprogesteron (17-OP):

    1. Hladiny hormonů 2–10 ng / ml a 6–30 nmol / l vyžadují opětovné stanovení 17-OD. Při dvojnásobné zvýšené hladině hormonu v těchto intervalech je nutné další vyšetření k objasnění diagnózy.
    2. Hladina nad 10 ng / ml a 30 nmol / l nevyžaduje potvrzení, diagnóza VCD se považuje za stanovenou.

    Návod k použití

    Injekce dexamethasonu se provádějí do žíly nebo do svalu. Je třeba poznamenat, že léčivo působí odlišně: po intravenózním podání je účinek dosažen po několika minutách a výsledek intramuskulární injekce je patrný až po hodině. Kromě toho je při intravenózních injekcích terapeutický účinek mnohem silnější, na rozdíl od intramuskulárních nebo intraartikulárních injekcí. To je způsobeno extrémně rychlou absorpcí léčiva po jeho vstupu do krevního řečiště.

    Existuje významný rozdíl v délce expozice. Po injekci do svalu účinek trvá 18-27 dní, injekce přímo do kloubní dutiny poskytuje léčivo po dobu tří dnů až tří týdnů. Dexamethason se vylučuje především ledvinami. Eliminační poločas činí 23-72 hodin.

    Tablety Dexamethasonu se předepisují v množství jeden až tři kusy denně. Konkrétní dávka závisí na hladině androgenů v těle. Chcete-li tuto hladinu kontrolovat, musíte pravidelně provádět testy krve a moči. Léčba lékem je obvykle dlouhá, ale dávka se nejčastěji postupně snižuje.

    Pozor: není možné přestat užívat tablety ostře, protože Dexamethason pomáhá snižovat produkci vlastního hormonu kortizonu. V případě náhlého selhání léku nemají nadledviny čas na přizpůsobení se změněnému hormonálnímu pozadí, což vede ke vzniku abstinenčního syndromu, který se projevuje velmi nepříjemnými příznaky: nevolnost, slabost, snížená nálada a skoky v krevním tlaku.

    Interakce s jinými drogami

    Současné podávání dexamethasonu s léčivy pro léčbu neurózy může způsobit vznik katarakty. Vývoj glaukomu je usnadněn paralelním použitím sedativ a dexamethasonu..

    Pokud se tento lék používá spolu s hormonální antikoncepcí a estrogeny, může se růst vlasů akné a obličeje zhoršovat. Další diuretika vedou k vylučování draslíku z těla. Léky, které zabraňují srážení krve spolu s dexamethasonem, snižují jejich účinnost na pozadí.

    Účinek dexamethasonu je snížen, pokud je užíván současně s barbituráty, rifampicinem a fenytoinem, které svým principem účinku přispívají k rychlému vylučování hormonálních látek.

    Vedlejší efekty

    Během léčby dexamethasonem se mohou objevit následující nežádoucí účinky:

    • zažívací poruchy - nevolnost, zvracení, změna chuti k jídlu, zánět slinivky břišní, plynatost;
    • narušení srdeční činnosti - zvýšená / zpomalená srdeční frekvence, rozvoj trombózy a srdeční selhání;
    • otok končetin, nadměrné pocení, přírůstek na váze;
    • snížená adrenální aktivita a glukózová tolerance;
    • psychózy, svalové křeče, bolesti hlavy a závratě, dezorientace ve vesmíru, špatná kvalita spánku;
    • snížení hustoty kostí s projevem osteoporózy, pomalé hojení ran a škrábanců;
    • alergické reakce.

    Dávkování

    Přesné dávkování dexamethasonu může určit pouze zkušený gynekolog-endokrinolog. Dávka se vypočítá na základě průzkumů a analýz. K léčbě hyperandrogenismu jsou zapotřebí většinou malé dávky.

    Dexamethason po požití snižuje produkci andrenokortikotropie. Tento hormon produkovaný nadledvinami se přeměňuje na mužské hormony. Někdy jich je příliš mnoho a dochází k hyperandrogenismu. Dexamethason dočasně potlačuje schopnost kůry nadledvin produkovat velká množství mužských hormonů.


    Pokud byla dávka léčiva zvolena správně, těhotenství se nebude čekat a aktuální těhotenství bude pokračovat v normálním režimu.

    speciální instrukce

    Aby se snížilo riziko nežádoucích účinků, doporučuje se během léčby dexamethasonem do stravy přidávat potraviny bohaté na draslík a vápník. Tyto minerály jsou vylučovány z těla zrychleným tempem, takže je třeba doplnit jejich zásoby. V případě potřeby jsou předepsány minerální a vitamínové komplexy lékárny.


    Aby se zabránilo vzniku otoků a dalších příznaků narušení rovnováhy voda-elektrolyt, je lepší omezit množství spotřebované soli.

    Vzhledem k tomu, že se tělo díky určitému snížení imunity stává zranitelným vůči různým infekcím a virům, musí menu nutně obsahovat zeleninu, zeleninu, ovoce, obiloviny i bílkovinné potraviny - libové maso drůbeže, hovězího nebo králíka.

    Je velmi důležité užívat tablety Dexamethasonu v určitou dobu, optimálně - ráno, po snídani, se spoustou tekutin. Žvýkání a předomletí tablety se nedoporučuje. Během doby užívání léku se zvyšuje hladina cholesterolu, takže by mělo být omezeno používání mastných, smažených potravin a pečení..

    Je třeba poznamenat, že výsledky léčby dexamethasonem jsou téměř vždy pozitivní. Nemůžete si to však vzít sami. Celý léčebný proces musí být kontrolován, aby se zabránilo ukončení těhotenství, vzniku závažných vedlejších účinků a v některých případech zachránil život nenarozeného dítěte..

    Mám pokračovat v těhotenství?

    Pokud došlo k těhotenství, lékař obvykle doporučuje pokračovat v užívání dexamethasonu. Trvání kurzu bude určeno pouze lékařem na základě klinických projevů a analýz. Vzhledem k tomu, že jedním z důsledků hyperandrogenismu je nebezpečí předčasného porodu v nezralých fetálních plicích, je v některých případech dexamethason předepisován do konce těhotenství nebo musí být průběh opakován po určitou dobu po dobu několika dnů. Tento lék umožní dětským plicím zrát..

    Trvání průběhu dexamethasonu je také určeno pohlavím nenarozeného dítěte. Pokud je v děloze ženský plod, je průběh hladce dokončen. Pokud má matka syna, může se lékař rozhodnout pokračovat v kursu na ochranu těhotenství před testosteronem, který navíc vstupuje do krevního oběhu matky od chlapce.

    Dámské recenze

    Díky Dexamethasonu se mi narodila dcera se zvýšenou chlupatostí - lékař netrval na ultrazvuku, aby určil pohlaví dítěte. Samozřejmě je to moje nejkrásnější dívka, nejlepší, žádné odchylky a neřesti, děkuji Bohu! Ale když se podívám na chmýří na zádech, je to urážlivé - nelze říci, že aby se zabránilo potratu, stačilo vzít Dexamethason velmi krátce, a to rozhodně ne do 24 týdnů ((((

    Lyudmila https: //www.tiensmed.ru/news/dexametaz1.html

    Porodila jsem ve 38 týdnech - váha 3740, měla dítě na Dexamethasonu, četla všechny hrůzy, ale věřím svému lékaři. Pokyny jsou psány v pravěku. Pokud si pamatuji, je zodpovědný za vývoj plic plodu a za nezveřejnění děložního hrdla..

    Asshttps: //38mama.ru/forum/index.php? Téma = 16351,25

    V obou těhotenstvích jsem vzal Dexamethason. A mám dvě úžasné děti, všechno je v pořádku. Pokud pijete dexamethason podle indikací a dávkování je správné, nic se nestane, ale naopak, je to dobré, protože nadbytek mužských hormonů během těhotenství může vést k potratu, opomenutí těhotenství nebo předčasnému porodu. Takže se neboj. Nemyslím si, že to může mít vliv na dítě, zejména proto, že lék předepsal lékař, a ne vy sami!

    marinohttps: //detstvo.ru/forum/zdorove-i-razvitie-malyshei/3668-mamam-kotorye-prinimali-vo-vremya-beremennosti-deksametazon-metipred.html

    Měl jsem 2 zmeškaná těhotenství, a proto jsem byl předepsán 1 tableta denně před těhotenstvím a během Dexamethasonu, abych nosil dítě. Trvalo mi až 4 měsíce, a pak jsem postupně zrušil, ale měl jsem dokonce těhotenství a porodil zdravého chlapce. Samozřejmě, že jsem se vzpamatoval o 25 kg, ale nyní je vše v pořádku, můj syn má 2 roky.

    Lovehttps: //www.woman.ru/health/Pregnancy/thread/4056307/

    Otěhotněla jsem na Dexamethasonu a vypila jsem to až 34 týdnů při 1/4 tabletě denně. Velmi jsem se bála o své dítě. Ale ještě více se bála ztráty. Byl také problém s hormony. Syn se narodil zdravě, 8,9 na stupnici Apgar. Zatím nevidím žádné odchylky. Pěstování, vývoj, jak se očekávalo, inteligentní. I v některých jeho úspěších před jejich vrstevníky. Proto se domnívám, že byste se neměli bát přijmout. Lékaři vědí, co dělají..

    Pavlova Guzelhttps: //www.woman.ru/health/Pregnancy/thread/4056307/

    Kontraindikace

    Před použitím Dexamethasonu je vhodné zajistit, aby žena neměla zvýšenou citlivost na složky léku, protože individuální nesnášenlivost je hlavní kontraindikací jejího účelu..

    Pokyny k danému léčivu však obsahují významný seznam omezení pro jeho použití s ​​výhradou, že příjem by měl být prováděn pod dohledem ošetřujícího lékaře. Tato omezení zahrnují:

    • zažívací problémy spojené s erozivními změnami: žaludeční vřed a dvanáctníkové vředy, gastritida, ezofagitida, střevní anastomóza a další onemocnění gastrointestinálního traktu;
    • anamnéza chorob spojených s fungální infekcí;
    • snížená imunita;
    • vážné systémové patologie kardiovaskulárního systému: infarkt myokardu, akutní srdeční selhání a další;
    • těžká renální a jaterní nedostatečnost;
    • infekční choroby různých etiologií;
    • endokrinní patologie: diabetes mellitus, onemocnění štítné žlázy;
    • duševní nemoc, akutní psychóza, schizofrenie;
    • závažné retinální léze, glaukom, narušení integrity očního epitelu;
    • poliomyelitida, systémová osteoporóza.

    Aby bylo možné zjistit možné kontraindikace, měl by gynekolog při počátečním vyšetření věnovat zvýšenou pozornost sběru anamnézy..

    Dexamethason během těhotenství: k čemu se používá? Recenze

    Téměř každá těhotná žena všech devět měsíců diagnostikuje gynekologa - hrozba potratu. Důvodem této často se opakující situace je špatný ekologický obraz, špatná výživa žen, neustálý stres a různé nemoci, které bohužel nelze pojistit..

    Hormonální změny

    Nejčastějším důvodem hrozby potratu je změna hormonálního pozadí ženy. V některých situacích tělo selhává a místo takového progesteronu začíná aktivní produkce mužského testosteronu.

    V těle ženy ji produkují nadledvinky a vaječníky. Obecně funkce vaječníků zahrnuje asimilaci testosteronu, ale v tak delikátním období pro ženu začnou neplánovaně produkovat androgeny, což jsou mužské hormony..

    O jasném obrazu lze říci pouze výsledky moči a krevních testů. Odborníci tak vidí hormonální pozadí těhotné ženy. Když se hladina androgenů prudce zvyšuje, naznačuje to hyperandrogenismus. Přestože s takovou diagnózou není vždy nutné používat léky.

    Ošetřující lékař nejprve prozkoumá historii průběhu předchozího těhotenství, přítomnost všech druhů nemocí v historii ženy. Poté, co učinil konečné závěry, určí míru hrozby a naléhavost užívání léku..

    Dexamethason pro těhotné ženy

    Pro snížení hladiny androgenů v ženském těle gynekologové často doporučují užívat Dexamethason. A to i přesto, že instrukce říká, že je během těhotenství kontraindikována. Vzhledem k lékařským statistikám je tento lék docela úspěšný a ženy ho používají již několik desetiletí..

    Hlavním cílem Dexamethasonu je přimět vaječníky a nadledviny ke snížení produkce mužských hormonů. Tím se také sníží riziko potratu. Oponenti této hypotézy trvají na tom, že je třeba odstranit příčiny stavu ženy, což vede k takovým důsledkům.

    Indikace pro použití dexamethasonu

    Úřední pokyny uvádějí řadu indikací a kontraindikací jejich léčby. Nástroj lze zakoupit v tabletách nebo ampulkách. Nemoci léčené dexamethasonem jsou zcela odlišné. Mezi nimi stojí za zmínku:

    • závažné alergické reakce v boji proti nimž jsou tradiční léky bezmocné;
    • problémy s gastrointestinálním traktem;
    • neurologie a onkologie;
    • plicní tuberkulóza a revmatismus;
    • hematologická a oční onemocnění.

    Nejčastěji se lék užívá ve formě tablet, ale pokud je situace příliš obtížná, připisují se intramuskulární nebo intravenózní injekce. To platí zejména pro onkologii, těžké alergie a endokrinní poruchy..

    Revmatismus zahrnuje intraartikulární injekce, takže můžete zbavit pacienta silné bolesti.

    Vedlejší účinky užívání léku

    Podobně jako všechny ostatní léky, i dexamethason by měl být používán pouze po konzultaci s lékařem a pouze pod jeho dohledem. Denní dávka je obvykle individuální, rozdělena do tří dávek. Průběh léčby je také individuální a závisí na pohodě ženy..

    Výrobci drogy tvrdí, že je ženským tělem snadno tolerováno, ale často se vyskytují následující vedlejší účinky:

    • svalová slabost;
    • hypertenze a arytmie;
    • nevolnost a zvracení;
    • nespavost a časté závratě;
    • redukce zrakové ostrosti.

    Během těhotenství může Dexamethason ovlivnit všechny orgány ženy, protože snadno proniká do placenty a ovlivňuje plod. Největším problémem může být patologie fungování kůry nadledvin u dítěte.

    Dítě se tak může narodit s problematickou produkcí hormonů, která bude muset být léčena ihned po narození.

    Také těhotná žena může cítit intrakraniální tlak, díky kterému začíná migréna a zhoršená koordinace pohybů. Při užívání Dexamethasonu začíná ženské tělo potřebovat uhlohydráty, proto je s diabetem a obezitou přísně zakázáno používat tento lék. Totéž platí pro tvorbu krevních sraženin v ženské krvi.

    Pokud je však situace velmi nebezpečná, je lepší uchýlit se k použití dexamethasonu, aby se dítě mohlo narodit obecně. Nesmíme zapomenout na povinné pozorování odborníků v jakékoli situaci..

    Recenze těhotných žen

    Nadezhda, 35 let. Když jsem čekal své první dítě, byl mi předepsán Dexamethason. I když nyní, když existuje příležitost podělit se o své znalosti na fórech, chápu, že jsem poté neprovedl testy na mužské hormony v těle. Nevěděl jsem, že je také nebezpečný, a přesto syn neměl vývojové postižení.

    Julia, 32 let. Ve čtvrtém měsíci těhotenství lékař předepsal použití dexamethasonu, a tak se narodil zcela zdravý chlapec. Bohužel, během druhého těhotenství se místní gynekolog změnil a při stejné diagnóze jsem kategoricky nedoporučoval pít tento lék. V důsledku toho došlo během desátého týdne k blednutí těhotenství.

    Svetlana, 27 let. Už jsem přišel o tři děti. Pokaždé, když byl Dexamethason připisován na samém začátku, nakonec nakonec nepomohl. Takže to vůbec není všelék a já bych ji obecně nedoporučoval používat.

    Dexamethason během těhotenství: co je předepsáno?

    Lékařské odborné články

    Těhotenství je období, kdy musíte být při užívání léků velmi selektivní. Koneckonců, i ten „nejneškodnější“ lék může způsobit nenapravitelné poškození vyvíjejícího se plodu a také nepříznivě ovlivnit celý proces těhotenství. Existují však situace, kdy se neobejdete bez určitých léků: například hormonální lék Dexamethason je předepsán během těhotenství poměrně často, a to i přesto, že pokyny jej v tomto období nedoporučují. Proč se to děje a jak Dexamethason ovlivňuje ženské tělo a vývoj nenarozeného dítěte?

    Dexamethason při plánování těhotenství

    Dexamethason je syntetický analog hormonu kůry nadledvin. Stabilizuje tvorbu a metabolismus odpovídajících hormonů, proto je vhodný pro korekci hyperandrogenismu - zvýšený obsah androgenů v krvi. Velmi často vede k rozvoji neplodnosti nebo k spontánnímu potratu nerovnováha těchto hormonálních látek, které se také nazývají „muži“..

    Poměrně často se stává, když je žena předepsána Dexamethason při plánování těhotenství, a poté pokračuje v léčbě až do narození dítěte..

    Odborníci ujišťují pacienty, kteří se obávají takového jmenování: dávka Dexamethasonu předepsaná lékařem není tak velká, aby vyvolala negativní reakce z těla ženy nebo plodu. Stav hyperandrogenismu je mnohem nebezpečnější. Proto je v případě potřeby droga užívána na doporučení lékaře - po absolvování všech požadovaných testů.

    Hyperandrogenismus je stanoven pomocí 17KS analýzy: pokud jsou zjištěny hodnoty přesahující normu, pak je předepsán dexamethason k normalizaci produkce testosteronu..

    Stejně jako u těhotenství se lék používá v léčebném cyklu a dávka se volí individuálně.

    Lze Dexamethason užívat během těhotenství??

    Dexamethason se během těhotenství nejčastěji používá ke stimulaci plicního systému dítěte nebo k prevenci předčasného porodu. Pokud začne předčasná porodnice, lékař zavádí speciální léky, které ji zastaví, a poté dále podává dexamethason. Včasná injekce vám umožní připravit plíce na dýchání, i když je dítě předčasné: díky tomu bude dítě moci dýchat samo o sobě ihned po narození.

    Plíce však nejsou jediným důvodem, proč lékaři během těhotenství aktivně používají dexamethason. Období těhotenství je často přerušeno zvýšenou tvorbou androgenů v ženském těle - hormonálních látek mužů. Chcete-li normalizovat své výrobky a zabránit přerušení, použijte dexamethason.

    Je vhodné použít léky, pokud má plod vzácný nedostatek hormonů v kůře nadledvin. S pomocí Dexamethasonu je tedy možné zabránit rozvoji onemocnění dýchacích cest u dítěte.

    Žádný odpovídající lékař nezačne podávat hormonální lék bez příslušných indikací. Při jmenování se bere v úvahu možné vedlejší účinky, kontraindikace. Dexamethason často přichází na záchranu, pokud je ohroženo zdraví matky a dítěte. V takové situaci nemusí lékař zvážit přítomnost kontraindikací.

    ATX kód

    Účinné látky

    Indikace pro použití dexamethasonu během těhotenství

    Nadměrná produkce androgenů není jediným ukazatelem, ve kterém se uchylují k dexamethasonu. Během těhotenství lze předepsat léky:

    • s prudkým poklesem krevního tlaku;
    • se srdečním infarktem, nebezpečnou ztrátou krve, popálením;
    • s těžkou intoxikací;
    • s vývojem sepse, hnisavou meningitidou;
    • se závažnými projevy toxikózy v pozdějších stádiích;
    • s alergickou dermatózou;
    • s nádorovými procesy, mozkovým edémem;
    • s pneumonií.

    Při vícenásobném těhotenství nebo se stávajícími riziky předčasného porodu může být dexamethason během těhotenství předepsán k otevření plic dítěte. Pokud hrozba předčasného porodu neexistuje, není třeba tuto drogu používat. Prevence dexamethasonu během těhotenství se provádí v množství 6 mg čtyřikrát každých 12 hodin při prvních známkách předčasného nástupu porodu..

    Farmakodynamika

    Dexamethason je zástupcem polosyntetických kortikosteroidů s glukokortikoidovou aktivitou. Během těhotenství vykazuje léčivo protizánětlivou a imunosupresivní aktivitu, ovlivňuje kvalitu energie a metabolismus glukózy, ovlivňuje stimulační faktor hypotalamu a trofického hormonu adenohypofýzy.

    Princip účinku glukokortikoidních léčiv nebyl dosud plně studován. Pravděpodobně působí na buněčné úrovni. V buněčné cytoplazmě existuje několik receptorových systémů. Vazbou na glukokortikoidové receptory kortikoidy detekují protizánětlivý a imunosupresivní účinek a metabolismus glukózy je korigován. A díky propojení s mineralokortikoidními receptory je regulován metabolismus sodíku, draslíku a vodní elektrolytové rovnováhy.

    Aktivní glukokortikoid se rozpustí v lipidech a vstupuje do buněčných struktur bez problémů buněčnou membránou.

    Dexamethason spolu s katecholaminy, inzulínem a glukagonem poskytuje procesy pro zachování a využití energie. Játra aktivují tvorbu glukózy a glykogenu. Ve svalech a dalších periferních tkáních je aktivován způsob mobilizace aminokyselin a pečlivé používání glukózy: tyto látky jsou nezbytné pro intrahepatické procesy glukoneogeneze..

    Dexamethason zvyšuje renální oběh a rychlost glomerulární filtrace, inhibuje syntézu vasopresinu, zvyšuje vylučování kyselin z těla. Současně se zvyšuje kontraktilní aktivita srdečního svalu a tón periferních cév.

    Farmakokinetika

    Mezní koncentrace dexamethasonu jsou detekovány během pěti minut při intravenózní infuzi a během 60 minut při intramuskulární injekci.

    Při intravenózní infuzi začíná účinek léčiva okamžitě a intramuskulární injekcí - po osmi hodinách. Doba působení účinné složky po intramuskulární injekci může být od 17 do 28 dnů.

    Dexamethason fosfát se v séru a kloubní tekutině převádí poměrně rychle na dexamethason. V séru přibližně 77% přichází do styku s albuminem. Metabolismus se vyskytuje většinou v játrech, v menší míře v ledvinách a jiných tkáních..

    Biologický poločas může být od 24 do 72 hodin. K vylučování dochází hlavně močovou tekutinou.

    Kontraindikace

    Dexamethason během těhotenství nebude předepsán, pokud pacientka trpí alespoň jedním z následujících stavů:

    • ulcerativní procesy v zažívacím traktu (v žaludku, ve střevech);
    • gastritida, gastroduodenitida;
    • systémová osteoporóza;
    • akutní infekční procesy;
    • Infekce HIV;
    • psychotické poruchy;
    • srdeční patologie;
    • sklon k hypertenze;
    • zvýšený nitrooční tlak;
    • diabetes;
    • onemocnění ledvinového kamene;
    • nadváha;
    • chronická nedostatečná funkce ledvin a / nebo jater;
    • tyreotoxikóza.

    Seznam kontraindikací je poměrně rozsáhlý, takže lékař musí zjistit všechny možné bolestivé stavy u ženy, takže Dexamethason během těhotenství má pouze pozitivní účinek.

    Nežádoucí účinky dexamethasonu během těhotenství

    Závažnost vedlejších účinků během léčby dexamethasonem závisí na dávce léčiva. Jak sami pacienti říkají, nejčastější jsou takové nežádoucí projevy:

    • metabolické změny (zvýšené pocení, otok, zvýšená tuková hmota hlavně v horní polovině těla, zvýšené hladiny vápníku, draslíku, sodíku v krvi);
    • endokrinní změny (hypofunkce nadledvin, zvýšená citlivost na výrobky obsahující cukr);
    • změny v centrálním nervovém systému (neuróza, křeče, dezorientace, bolest podobná migréně, závratě, deprese, poruchy spánku);
    • zažívací poruchy (nevolnost, nadýmání, změny v chuti k jídlu);
    • poruchy srdce a krevních cév (bradyarytmie, trombóza, srdeční selhání);
    • alergické procesy;
    • osteoporóza;
    • abstinenční syndrom.

    Dávkování a podávání

    • ve formě tablet (každá 0,5 mg);
    • ve formě roztoku v ampulích pro intramuskulární a intravenózní injekci (4 mg / ml);
    • ve formě očních kapek;
    • ve formě oční suspenze.

    Dávkovací režim je nastaven individuálně s ohledem na indikace, pohodu pacienta a její reakci na léčbu.

    V naléhavých mimořádných situacích se dexamethason podává intravenózně pomalu (buď injekcí nebo kapáním). V normální praxi se lék podává častěji jako intramuskulární injekce. K ředění roztoku pro intravenózní infuzi se používá fyziologický roztok NaCl nebo 5% roztok glukózy.

    Dexamethason v injekcích se podává intramuskulárně v individuálně vybraném objemu: nejprve se podá mírně nadhodnocená dávka léčiva, pak se toto množství postupně sníží na optimální a extrémně účinnou dávku. Průměrná dávka může být od 0,5 do 9 mg medikace denně. Intravenózní kapátko se používá pro předčasný nástup porodu, kdy cílem je otevřít dětská plíce s neúplnou tvorbou dýchacího systému. Někdy může být vyžadováno další podání léku těsně před dodáním.

    Kolikrát může být dexamethason injikován během těhotenství? Na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď, protože jmenování je vždy individuální a je vybíráno pro každý konkrétní případ zvlášť. U některých žen je lék podáván jednou a v jiných situacích je vyžadována léčba po celou dobu těhotenství. Dlouhodobé ošetření se obvykle provádí za použití tabletové formy dexamethasonu..

    Tablety se užívají ráno nebo před spaním nebo dvakrát denně v individuálně stanoveném množství. Průměrné jednotlivé množství léčiva je 1/2 tablety. Nejčastěji se takový léčebný režim používá, když žena nejprve vezme přeceňovanou dávku, která se postupně snižuje a, pokud je to nutné, snižuje na „ne“. S očekávaným dlouhým obdobím léčby se nejprve podají intramuskulární injekce, poté se pacient převede na udržovací terapii tabletami Dexamethasonu..

    Existuje také forma léku ve formě oftalmického roztoku. Oční kapky dexamethasonu nejsou během těhotenství zakázány, ale používají se pouze v případě doporučení lékaře: pro zánět iritidy nebo iridocyclitidy, bakteriální zánět spojivek. Kapky nemají systémový účinek a jejich lokální použití nepoškodí těhotenství a plod. Dexamethason aplikujte až 3x denně, 1-2 kapky do postiženého oka (pokud lékař nestanovil jinak).

    Při bronchitidě, pneumonii, bronchiálním astmatu, otoku hrtanu může lékař doporučit inhalační podání léku. Vdechování dexamethasonem během těhotenství je povoleno, ale postupy jsou prováděny pod lékařským dohledem a celková doba inhalační léčby by neměla přesáhnout 7-10 dnů..

    Oční kapky nebo suspenzní kapky, v některých případech je povoleno kapat do nosní dutiny - například se sinusitidou, rinofaryngitidou, sennou rýmou. Dexamethason v nose během těhotenství může zmírnit průběh alergické rýmy, zmírnit zánět a intoxikaci. Tyto kapky však nelze použít více než třikrát denně a více než sedm dní v řadě. Kromě toho byste neměli užívat léky bez dobrých důkazů - například při běžném nachlazení, kdy je docela možné použít bezpečnější léky.

    Zrušení léčby

    Mnoho žen, které musí tento lék užívat dlouho, se obává: jak bude dexamethason během těhotenství vysazen? Tento problém je skutečně důležitý, protože není možné náhle zastavit léčbu tímto lékem. Dexamethason se zlikviduje co nejhlaději a pokračuje se ¼ z obvyklého dávkování po dobu 10 dnů. Proč je to nutné? Pointa je, že lidské tělo nezávisle produkuje hormony, které mají podobnou strukturu jako dexamethason. Na pozadí léčby drogami je potlačena vlastní produkce hormonu: je zapnut princip zpětné vazby. Při prudkém přerušení léčby nemá tělo čas se přizpůsobit zhoršenému hormonálnímu stavu. V důsledku toho se vyvíjí hypokorticismus. Projevy tohoto patologického stavu jsou takové, že dříve se problémy rychle zhoršují, zhoršují se laboratorní ukazatele a dochází k poklesu krevního tlaku. Chcete-li tomu zabránit, musíte být při ukončení používání Dexamethasonu opatrní.

    Někdy, když je odstraněna hrozba přerušení, je léčba zrušena a poté je během těhotenství předepsán druhý cyklus Dexamethasonu. To by nemělo být děsivé: opakovaná léčba může být nabídnuta asi 3-4 týdny po prvním a je považována za bezpečnou..

    Dexamethason v různých stádiích těhotenství

    Shrnutí krátkého shrnutí. Dexamethason v klinické praxi lze použít v těchto situacích:

    • Nebezpečí pro život ženy. Dexamethason může být zahrnut do resuscitačního režimu v případě těžkého alergického procesu, s cerebrálním edémem a také v případě, že se objeví další život ohrožující stav (bronchospasmus, komplikovaný útok bronchiálního astmatu).
    • Riziko potratu. Dexamethason v časném těhotenství je předepisován k tomu, aby zabránil předčasnému přerušení těhotenství nebo k potlačení takového přerušení v počátečním stádiu vývoje (pokud se hyperandrogenismus stane příčinou této patologie - zvýšená produkce mužských pohlavních hormonů).
    • Nebezpečí předčasného porodu. Pokud existuje riziko, že se dítě narodí předčasně a bude předčasné, pak je Dexamethason připojen k urychlení přizpůsobení dýchacího systému dítěte nezávislé dýchací funkci..
    • Poruchy vývoje plodu. Dexamethason v pozdním těhotenství bude předepsán bez selhání, pokud je u plodu diagnostikována vrozená intrauterinní hyperplazie kůry nadledvin. Jedná se o relativně vzácnou patologii, která vyžaduje povinnou korekci léku..
    • Autoimunitní onemocnění u žen. Dexamethason je zařazen do seznamu schůzek během těhotenství, pokud má žena komplikovaný průběh dermatózy, onemocnění pojivové tkáně, revmatoidní artritidu, závažné endokrinní poruchy.
    • Zhoubné patologie během těhotenství. Dexamethason se používá jako lék, který inhibuje procesy dělení atypických buněk.

    V některých případech lékař zahrnuje do léčebného režimu Dexamethason jako profylaktický přípravek, který zabraňuje relapsu autoimunitní patologie. Takové jmenování se nepovažuje za tolik z hlediska negativního dopadu na průběh těhotenství nebo vývoje plodu, ale z hlediska prevence ostré exacerbace nemoci, která může způsobit mnohem větší poškození než užívání drogy..

  • Články O Neplodnosti